نسخه گياهى براى سرماخوردگي
الف- آويشن و گل بنفشه را به ميزان مساوى مخلوط كرده و با مقدار مناسبى آب بجوشانيد. بخارهاى ناشى از جوشيدن اين مواد را بخور داده و باقى مانده محلول آن را پس از صاف كردن بنوشيد.
ب- مقدارى ريحان و پونه خشك را به ميزان مساوى با هم مخلوط كرده و درون كاسه اى پر از آب ريخته و در حالت جوش بر روى اجاق گاز بخور دهيد (ترجيحاً از ريحان بنفش استفاده كنيد).
ج- بخور مخلوط پر سياوشان، آويشن و ريحان (هر كدام به ميزان مساوى) در آب نيز براى سرماخوردگى بسيار مفيد است. البته جوشانده اين مخلوط را نيز به صورت خوراكى مى توان استفاده كرد.

2- براى كاهش سرفه و گلودرد و همچنين در برخى مواقع جهت جلوگيرى از گسترش سرماخوردگى، روزى چندبار يك ليوان آب جوشيده داغ و يك قاشق غذاخورى عسل و چند قطره آب ليموترش تازه را با هم مخلوط كرده و بنوشيد.
3- براى از بين بردن خارش گلو، مكيدن چند عدد ميخك بسيار مفيد است.
4- شلغم نيز از جمله سبزى هايى است كه خوردن آن همواره در روزهاى سرماخوردگى توصيه مى شود. رايج ترين طريقه استفاده از شلغم به صورت پخته با نمك يا شكر و يا مصرف آن در آش يا سوپ هاى ساده مخصوص بيمارى است، ولى بسيارى از افراد به خصوص بچه ها به جهت دوست نداشتن طعم پخته شلغم، از مصرف آن صرف نظر مى كنند، در حالى كه با دو روش ديگر مى توان از خواص آنتى بيوتيكى شلغم بهره مند شد:

الف- شلغم را پوست كنده و به صورت خام بر روى سالاد فصل رنده كرده و ميل كنيد.
ب- پس از شستن شلغم، بدون پوست كندن، قسمت بالاى آن را با چاقو به صورت افقى برش بزنيد. كمى از داخل شلغم را به وسيله قاشق مرباخورى گود كرده و فضاى خالى را با يك قاشق مرباخورى شكر پر كنيد. سپس قسمت بريده شده را مانند در بر روى شلغم حاوى شكر قرار دهيد. اين كار را با چند شلغم انجام دهيد. سپس آنها را درون كاسه اى در كنار هم چيده و به مدت يك شب تا صبح در يخچال بگذاريد. پس از طى اين مدت، هنگامى كه در هر يك از شلغم ها را باز كنيد، با محلول آب شلغم و شكر مواجه مى شويد. اين شربت عصاره شلغم است.
شما مى توانيد مانند دارو روزى چند بار از اين شربت استفاده كنيد.
5- اغلب افراد گل گاوزبان را به جهت تاثيرات آرام بخشى و تقويت كنندگي قلب آن مى شناسند، حال آنكه اين ها خواص فرعى اين گياه محسوب شده و بيشترين خاصيت اين گياه بر روى سرماخوردگى است.
گياه گل گاوزبان ضدسرفه، خلط آور و معرق است.
اين گياه را به همراه عسل دم كرده و يا از جوشانده ي آن استفاده كنيد.